Alergeny

Od 13. prosince 2014 nabylo účinnost Nařízení EP a Rady ( EU ) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které má umožnit jednoduchý přístup k nejdůležitějším informacím o potravině. Tato nová právní úprava nám přináší povinnost informovat strávníka o alergenech obsažených v námi nabízených pokrmech.

EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení ( viz. níže ). Naše školní jídelna bude označovat přítomnost alergenu na jídelním lístku číslem označující alergen u jednotlivých druhů jídel.

Seznam a číselné označení potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/11 EU

  1. obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  2. korýši a výrobky z nich
  3. vejce a výrobky z nich
  4. ryby a výrobky z nich
  5. podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. mléko a výrobky z něj
  8. skořápkové plody a výrobky z něj – jedná se o všechny druhy ořechů
  9. celer a výrobky z něj
  10. hořčice a výrobky z ní 11. sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  11. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  12. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  13. měkkýši a výrobky z nich