Skladba jídelníčku

Informace pro rodiče k skladbě jídelníčku.

Ministerstvo zdravotnictví České republiky vydalo 1. 9. 2015 Nutriční doporučení pro sestavování jídelních lístků ve školních jídelnách, podle kterého má být sestavován nutričně a výživově vyvážený pestrý jídelníček, a za to zodpovídá vedoucí školní jídelny, potažmo ředitelka školy. Hodnocení naplňování výživových doporučení provádí v souladu s metodikou Nutričního doporučení pouze odborný zaměstnanec orgánu ochrany veřejného zdraví ( Hygienická stanice, ČŠI ).
Metodika Nutričního doporučení je obecně konstruována na 20 stravovacích dnů ( tedy 4 týdny). Je zaměřena např. na snížení četnosti některých druhů pokrmů v jídelním lístku ( pokrmy z vepřového masa ), na snížení nabídky přílohových knedlíků, na vyřazení uzenin. Na druhé straně je jejím cílem upozornit na pozitiva a prospěšnost zeleniny, luštěnin a jiných obilovin ( jáhly, pohanka, špalda, oves, kuskus, bulgur…).

Nutriční doporučení pro obědy.
Polévky:

  • Zeleninové 12x měsíčně ( zelenina musí v polévce převažovat ).
  • Luštěninové 3x – 4x měsíčně.
  • Zařazování obilných zavářek ( jáhly, vločky, krupky, pohanka, bulgur, kuskus…) 4x měsíčně.

Hlavní jídla:

  • Drůbež a králík min. 3x měsíčně.
  • Ryby 2x – 3x měsíčně.
  • Vepřové maso max. 4x měsíčně.
  • Bezmasé nesladké jídlo 4x měsíčně ( včetně luštěnin, pokud jsou nabídnuty bez masa ).
  • Žádné uzeniny.
  • Sladké jídlo max. 2x měsíčně.
  • Luštěniny samostatně jako hlavní jídlo 2x měsíčně.

Přílohy:

  • Obiloviny ( těstoviny, rýže, kuskus…) 7x měsíčně.
  • Houskové knedlíky max. 2x měsíčně.

Zelenina:

  • Čerstvá ( saláty, obloha) min. 8x měsíčně.
  • Tepelně upravená zelenina ( např. dušená mrkev, špenát, zelenina na másle) min 4x. měsíčně.

Nápoje:

  • Denně v nabídce slazený i neslazený nemléčný nápoj, pokud je mléčný, výběr i z nemléčného.

Nutriční doporučení pro přesnídávky a svačiny:

  • Pomazánky luštěninová nebo zeleninová 4x měsíčně.
  • Pomazánky rybí min. 2x měsíčně.
  • Obilné kaše min. 2x měsíčně.
  • Zelenina nebo ovoce vždy jako součást svačin.
  • Nabídka celozrnného, vícezrnného pečiva 8x.
  • Nezařazení uzeniny a paštik.

 

Dále jsou v metodice Nutričního doporučení popsány vhodné a nevhodné kombinace jídel ( např. kombinace masové polévky nebo vývaru k luštěninovému pokrmu – přebytek bílkovin jak rostlinného tak živočišného původu ).